Frågor till läxorna i hemkunskap – våren år 8, 2012
Gång 1 – Planera dina måltider s.13-18, nyckelhålsmärkning s.16
1. Vilka fördelar och nackdelar finns det med färdigrätter/äta ute? s.13
2. Ge tips på hur man kan förbättra snabbmaten till bra måltider. s.14
3. Ge 5 råd om hur du kan äta hälsosamt. s.16
4. Vad ska maten klara av för att kunna få en nyckelhålsmärkning? 5 olika krav s.16
5. Varför ska du äta nyckelhålsmärkt mat? s.17
6. Varför är det dåligt för både hälsan och ekonomin med tomma kalorier?
7. Titta på råden på s. 18. Sätt ihop en måltid med tanke på hälsa, ekonomi och
miljö. Motivera ditt val.
___________________________________________________________
Gång 2 – Kolhydrater s. 22-23
1. Ge exempel på mat som innehåller:
a) socker
b) stärkelse
c) fibrer
2. Om du vill ha energi snabbt – vad ska du välja som också är hälsosamt? s.23
3. Varför ska vi undvika att äta och dricka ex. godis och läsk som innehåller mycket
vanligt socker? s.22
4. Varför är fibrer så viktigt? Ge 4 exempel.
5. Hur väljer vi bra kolhydrater? s.23
6. Vad har GI och blodsockerhalten med varandra att göra? s.23
___________________________________________________
Gång 3 – Potatis och rotfrukter s.59-61
1. Varför är potatis och rotfrukter ett bra miljöval för oss som bor i Sverige? s.60-61
2. Ge exempel på ett bra miljövänligt och näringsrikt alternativ till potatis s.60
3. Hur gör du med en potatis som är delvis grön? s.59
4. Hur ska potatis förvaras? s.60
5. Varför är pommes frites och chips inte nyttiga att äta? s.60
______________________________________________________________
Gång 4 – Bröd, flingor, pasta och ris s.55-58
1. Vad ska du välja för bröd, risprodukter och pasta för att äta hälsosamt? s.55+58
2. Lär dig skillnaden mellan fullkornsmjöl och siktat mjöl! s.55
3. Varför är inte ris ett bra miljöval? Vad finns det för miljövänliga alternativ för oss
som bor i Norden? s.58
4. Vad finns det för näring i bröd, mjöl, gryn och pasta? s.58
5. Hur ska bröd förvaras? s.58
________________________________________________________________
Gång 5 – Protein s.26 och järn s.28-29
1. Till vad behöver kroppen protein? Ge 4 exempel!
2. I vilken mat finns protein med alla åtta livsviktiga aminosyrorna?
3. Vi ska helst bara äta så mycket protein som behövs till uppbyggnad av kroppen.
Vad gör kroppen med överskottet av protein?
4. Varför bör vi byta ut en köttmåltid mot en vegetarisk rätt, ex ärtor, bönor, linser?
5. Till vad behöver vi järn?
6. Hur mår man om man har järnbrist?
7. I vilken mat finns mycket järn?
8. Gör en frukost som du tror innehåller mycket järn?
9. Vad hjälper kroppen att ta upp järnet ur maten?
10. Ge exempel på mat som innehåller mycket C-vitamin. (s.30-31)
__________________________________________________________
Gång 6 – Fett s.24-25
1. Till vad behöver kroppen fett? Ge 3 exempel. s.24
2. Vilken typ av fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar - mättat eller
fleromättat fett?
3. Ge 5 exempel på mat som innehåller de mer nyttiga fetterna.
4. Ge 4 tips på hur du ska välja rätt sorts fett när du lagar mat. s.25
5. Tänk ut en måltid där du använder så många punkter som möjligt från sidan 25.
Gång 7 – Mjölk- och mjölkprodukter s.50-53, kalcium s.28-29
1. Vad har mjölk och ost för näringsinnehåll? s.50+52
2. Varför berikas lättmjölksprodukter med A- och D vitaminer? s.50
3. Hur länge är mjölk drickbar? s.52
4. Varför behöver vi kalcium?
5. Vad kan brist på kalcium leda till?
6. I vilken mat finns det mycket kalcium?
7. Du bygger upp skelettet tills du är 30 år.
Hur ska du leva för att få ett starkt skelett? (sidan 20, 28-29)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar